top of page
LOGO-LOES-TRANSPARANT-05-2.png
  • Foto van schrijverMarloes van Breeschoten

7 tips voor het inrichten van een kleine woning

Hi en welkom bij weer een nieuwe blog! Ben jij lekker aan het genieten van het prachtige weer? Gelukkig heb je ook nog tijd om eventjes gezellige deze blog te lezen.

Deze week gaat de blog over het inrichten van kleine woningen, zoals een studio, studentenkamer of appartementje. Super gezellig natuurlijk, zo'n kleine woning, maar het (her)inrichten hiervan kan nog knap lastig zijn! Daarom heb ik 7 handige tips om het je iets makkelijker te maken. Veel leesplezier en succes voor degene die hiermee aan de slag gaan!

Afbeeldingen: vtwonen & @inrichting-huis.com

Tip 1: Licht

Licht creëert ruimte. Lichte kleuren maken een ruimte optisch groter. Dit geldt voor kleuren op de muren, plafond maar natuurlijk ook de vloer. Zodra je donkere kleuren op de muren hebt, wordt de ruimte kleiner en drukkender. Dit is natuurlijk niet wat je wilt in je kleinere woning.


Zodra je toch graag een iets spannender interieur wilt, kies dan voor een accentkleur. Dit kan een felle kleur zijn, maar ook een natuurtint. Zorg er wel voor dat je plafond altijd een paar tinten lichter is dan je muren. Je kunt natuurlijk ook kiezen voor kleurrijke meubels. Zo houdt je de basis rustig maar maak je de woning toch net iets specialer en spannender. 

Tip 2: Multifunctionele meubels

De ruimte in je woning is erg belangrijk, elke centimeter telt. Kies daarom voor multifunctionele meubels; een bedbank, een uitschuifbare tafel of een hocker met opbergruimte. Je bespaart ruimte waardoor je woning minder vol staat. Deze meubels zijn tegenwoordig overal te vinden en hartstikke handig!


Ben of ken jij iemand die handig is? Maak dan bijvoorbeeld een hoogslaper op de kast, of van je vensterbank een lekkere leesplek. Er staan ontzettend veel goede ideeën op het internet, zoek ze op en maak ze na! Zo creëer je een uniek meubelstuk wat ontzettend multifunctioneel is.

Afbeeldingen: @Interiorbreak & @ELLE.nl


Tip 3: Werk in de hoogte

Als je weinig vloeroppervlak hebt, moet je slim werken. Kijk daarom ook eens naar de hoogte van je woning! Benut deze ruimte optimaal door kasten te stapelen of kies voor een hoogslaper met daaronder je bureau of bank. Daarnaast kun je natuurlijk planken gebruiken om spullen op te bergen of om een gezellig plekje te creëren. 

Tip 4: Verdeel de ruimte

Woon je bijvoorbeeld in een gezellige studio of een studentenkamer? Vaak wil je dan aparte leefruimtes creëren, zoals in een grotere woning, zoals je slaapkamer afscheiden van je woonkamer. Het nadeel van 1 ruimte is dat het snel rommelig lijkt.


Dit kun je gemakkelijk oplossen door een roomdivider te gebruiken. Dit kan natuurlijk een halve muur of echte kamerscherm zijn, maar dit idee kun je ook verwerken door bijvoorbeeld een bank of een kast zo te plaatsen dat hij een afscheiding vormt. Zo creëer je toch aparte 'kamertjes' zonder ruimte te verliezen en hierdoor lijkt de kamer netter en rustiger. 

Tip 5: Gebruik glas en spiegels

Spiegels zijn natuurlijk hartstikke handig en mooi maar ook nog eens heel praktisch. Het welbekende trucje: het plaatsen van een mooie grote spiegel waardoor de ruimte optisch vele malen groter lijkt. Plaats een grote, lange spiegel op een strategische plek, waardoor je leefruimte gevoelsmatig verdubbelt. Als je je woning breder wilt laten lijken, plaats deze dan tegen een brede wand. Wil je juist jouw woning optisch langer maken? Plaats dan een spiegel tegen een smalle wand. 

Wil je het groots aanpakken? Plaats dan bijvoorbeeld een glazen wand in de woning, in plaats van een bakstenen muur. Zo komt het licht prachtig door jouw hele woning heen maar zijn de ruimtes toch van elkaar gescheiden.

Tip 6: Ruim op!

Als je in een kleinere woning woont, heb je nou eenmaal minder ruimte. Deze ruimte moet goed benut worden en daarom is het van belang dat je zo min mogelijk rommel hebt. Elke centimeter telt en het zou zonde zijn als jouw woning vol staat met dozen en andere spullen die je eigenlijk niet gebruikt. Zoek het uit, gooi het weg of breng het naar de kringloop. Dit creëert niet alleen rust in je woning, maar ook in je hoofd. Natuurlijk kun je ook gebruik maken van handige opbergers of leuke dozen om de rommeltjes uit het zicht te houden of efficiënt op te bergen. 

Afbeeldingen: @Bloglovin & @eo-eko-meubelwerktekening.nl & Roomed.nl


Tip 7: Schakel hulp in

Vind je het nog steeds lastig om je kleinere woning in te richten? Vraag hulp! Misschien is het maken van een indelingsontwerp al genoeg en kun je er daarna zelf mee aan de slag, of heb je toch liever een 3D-totaalconcept om een goed beeld te krijgen van de woning. Ik kan je hierbij helpen, neem gerust contact met mij op en dan ga ik ermee aan de slag!

Ik hoop dat jullie wat aan deze tips zullen hebben! Hopelijk kun jij straks genieten van je gezellige, knusse woning. Ga jij er mee aan de slag? Deel dan vooral de resultaten met mij, dat vinden we hartstikke leuk!

Liefs,

Loes

bottom of page